Kultaan sijoittaminen kasvattanut suosiotaan vuonna 2022

Sijoituskohteita on monia, ja vaikka perinteisesti osakesijoittamisesta puhutaan paljon, voit sijoittaa rahasi myös muihin kohteisiin. Kulta onkin yksi vanhimmista sijoituskohteista, ja suhdanteen kääntyessä laskuun sijoittajat usein kiinnostuvat enemmän kullasta. Kultaa kutsutaan toisinaan sijoittajan turvasatamaksi, ja se koetaan erityisesti hyväksi keinoksi suojata varoja inflaatiolta.

Kullan arvon määrittää vahvasti kysyntä ja tarjonta. Kultaan sijoittaminen on kasvattanut suosiotaan etenkin vuonna 2022. Kultaan sijoittaminen koetaan usein turvallisena, sillä se on enemmänkin arvonsa säilyttäjä kuin nopea kasvaja. Positiivista kultaan sijoittaessa on myös se, että se on erityisen helppo muuttaa rahaksi, mikäli tästä haluaa tai tarvitsee päästä eroon. Kultaan sijoittaminen ei kuitenkaan tuo osinkoa eikä korkotuottoa, vaan kullan mahdollinen tuotto syntyy arvon muutoksesta. Kullan arvonnousu ei ole pysynyt osakkeiden tuoton perässä, mutta kulta voi olla erityisen hyvä hajautuskeino, mikäli kaipaa turvallisempaa sijoituskohdetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kullankin hinta toisinaan heittelisi, ja esimerkiksi laskisi.

Kullan hintaan vaikuttaa, ja tulee vaikuttamaan myös tulevaisuudessa sen rajallisuus, sillä se on uusiutumaton luonnonvara. Mikäli kultavarastot tulisivat loppumaan lähitulevaisuudessa, voisi tämä nostaa hintaa merkittävästi – toisaalta näin ei vielä ole käymässä.

Miksi kultaan sijoittaminen on sitten kasvattanut suosiotaan etenkin nyt? Historiallisesti kullan hinta on aina lähtenyt nousuun, kun osakkeet ovat suuressa laskussa. Lähiaikoina suurin kullan hinnan kasvukausi oli vuosina 2007–2009, kun subprime-kriisi ja tästä seurannut finanssikriisi romahdutti osakemarkkinat. Mitä tulee nykyiseen maailman tilanteeseen, Euroopassa on sota ja tilanne vaikuttaa jokaiseen meistä tuomalla epävarmuutta arkeemme. Moni varmasti kokeekin, että tässä tilanteessa kultaan sijoittaminen tuo jonkinlaista turvaa, sillä esimerkiksi rahojen säilytys pankissa voi olla epävarmaa, mikäli näitä ei saisikaan sotatilanteen syttyessä nostettua ulos.

Kultaan sijoittaminen on siitä kätevää, että siihen voi sijoittaa eri tavoilla. Voit sijoittaa fyysiseen kultaan, esimerkiksi kolikkoihin, harkkoihin tai laattoihin. Näitä voi kuitenkin olla hankala säilyttää, ja toisinaan säilytys voi tuoda lisäkuluja, mikäli näitä haluaa säilyttää turvallisesti.

Kultaan voi sijoittaa myös ostamalla ETF:iä. Sijoittajan ei ETF:ään sijoittaessa tarvitse maksaa säilytyskuluista, sillä riittää että sinulla on osakesäästötili. Kulta ETF:iä on kahdenlaisia: toiset omistavat fyysistä kultaa, kun taas toiset sijoittavat kultaan johdannaisien kautta. Fyysiseen kultaan sijoittavat rahastot voivat olla turvallisempia, kuin johdannaissopimuksiin keskittyvät. Jos taas haluat pelailla kullan hinnan arvonvaihteluilla, voit myös ostaa kultaa CFD-sopimuksen avulla. Tässä kuitenkin huomioon tulee ottaa, että et omista kultaa, vaan hinnanerosopimuksen.

Maxton Mordechai